Wat betekent het allemaal en wat zijn de verschillen?

Al deze termen zijn nauw met elkaar verbonden en stellen iedereen die behoefte heeft aan metrologische diensten in staat om de juiste aanbieder binnen de markt te begrijpen en te kiezen.

trescal_home_header_1

ACCREDITATIE

Een competentie kan ‘geaccrediteerd’ of ‘niet geaccrediteerd’ zijn: moeten alle fabrikanten hun meetapparatuur laten kalibreren (of controleren). De eisen van de norm voor deze dienstverlening kan verschillen op basis van de normen van die branche. Nationale en internationale accreditatie-instanties zijn verantwoordelijk voor de erkenning van de vaardigheden van kalibratiedienstverleners. Deze accreditatie-instanties geven de dienstverlener een accreditatie voor een bepaald vaardigheidsgebied binnen een bepaald meetbereik.

Zie de geaccrediteerde domeinen van Trescal per laboratorium.

 

COMPETENTIES

De competenties van een laboratorium verwijzen naar:

    • De beschikbare vaardigheidsgebieden;

    • De gebruikte soorten meetinstrumenten;

    • De aangeboden diensten – kalibratie die kan worden uitgevoerd in een lab of op de klantlocatie, en die optioneel ook kan worden geaccrediteerd, etc.

Zie competenties van Trescal.

 

ERKENNINGEN

Ongeacht de vaardigheden en accreditaties van een dienstverlener moet hij voldoen aan de normen van de metrologie-industrie. Daarom moet de kalibratiedienstverlener over een bepaald aantal erkenningen op het gebied van metrologie beschikken, en deze kunnen verplicht of aanbevolen zijn. Deze normen garanderen over het algemeen dat de geleverde diensten veilig en van een zekere kwaliteit zijn.

Zie erkenningen van Trescal.